Hjem > Kontakt oss > Artikler > Vinje til topps i hytte-Norge


Vinje til topps i hytte-Norge

Vinje med sine 4622 fritidseiendommer har blitt den 4. største hyttekommunen i landet.


– Flere titalls hyttekommuner i Norge har ambisjoner om å være ledende på hyttebygging fordi dette skaper store varige verdier i lokalsamfunnet. Derfor er det ekstra hyggelig at vi lykkes i Vinje, forteller Stein Birger Johnsen til TA.no.

Ved utgangen av 2013 var det registrert godt og vel 30.000 fritidseiendommer i Telemark, i følge Statistisk sentralbyrå. Vinje plasserer seg øverst med 4622 fritidseiendommer fulgt av Kragerø med 3373 og Tinn med 2944.

Dermed har Vinje kommune tatt igjen Sigdal kommune som den fjerde største hyttekommunen i landet! Ringsaker er størst med 6584 fritidseiendommer, etterfulgt av Trysil og Hol. 

Les hele saken her! (ta.no)

Les også: Plass til flere

Fornøyd ordfører

Ordfører Arne Vinje forteller at Vinje kommune legger til rette for hytteutbygging. 

– Når dette har lyktes, så betyr det at kommunen er attraktiv. Dette er veldig bra, og ikke minst er det oppmuntrende for dem som har satset på dette. Og det betyr også at mange liker å bruke fritida si i kommunen vår. Dette har økonomiske ringvirkninger i kommunen. Hytteeierne legger igjen mye penger i forretninger og andre steder, sier Vinje. 

Kraftig vekst 

Vinje var den kommunen som vokste kraftigst i 2013. Det ble da satt i gang bygging av 19 000 kvadratmeter hytteareal fordelt på 170 hytter. Utbyggingen og tempoet fortsetter i 2014, og Stein Birger Jonhsen regner med et rekordår for Vinje kommune. Han mener også at utbyggingen danner et godt grunnlag for verdiskaping i årene fremover.  

– Det er gjort makroberegninger som viser en årlig fast verdiskapning på rundt 50 000 kroner per hytta. Denne verdiskapningen knytter seg til innbetaling av skatter og avgifter og kjøp av varer og tjenester i kommunene. Bare i Vinje nærmer vi oss da en årlig verdiskapning på 250 millioner kroner og for fylket som helhet kanskje 1,5 milliarder kroner. Dette er verdier som ofte bygges under høykonjunktur når folk har kjøpekraft og som ikke forsvinner under lavkonjunktur for da bruker folk hytta kanskje enda mer framfor å dra utenlands, sier Johnsen. 

 

STØRSTE HYTTEKOMMUNER I TELEMARK (ANTALL FRITIDSEIENDOMMER)

  • Vinje 4622
  •  Kragerø 3373
  •  Tinn 2944
  •  Hjartdal 2331
  •  Bamble 2328

BYGGER TETT: Holtardalen i Rauland er et stadig voksende hyttesamfunn. Den tette bebyggelsen er miljøvennlig og gjør at man kan bevare større naturområder. 

HYTTEKOS: Hytte på fjellet blir stadig mer populært. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.