Hjem > Aktør > Kaffibaren > Tidlegare på Kaffibaren > Tokso: Kjærlighet og varme fra første buestrøk!


Kafé, kunst, konsertar


Tokso: Kjærlighet og varme fra første buestrøk!

Når Anne Hytta og tre andre Tokso-damer fra fire kanter av Europa kommer sammen, settes ikke mindre enn 53 strenger i sving i heftig samspill. Det er folkemusikk slik du aldri har hørt før. 5. november kommer den utradisjonelle strykekvartetten til Kaffebaren i Rauland! 

Tokso er en strykekvartett som ikke er en strykekvartett, med et klangbilde lytterne ikke har hørt før. Hardingfelespiller Anne Hytta  grunnla for sju år siden Tokso med den greske liraspilleren Kelly Thoma og franske Eléonore Billy på nyckelharpe, og i dag er belgisksvenske Leonor Palazzo cellist i kvartetten.

- I 2008 ble jeg bedt om å sette sammen et nytt prosjekt til en festival i Oslo. Musikerne i Tokso kjente jeg fra før fra tidligere samarbeid, og jeg tenkte at sammensetningen av disse musikerne ville være spennende musikalsk og en suksess i personkjemi. Nå, sju år etter, synes jeg at jeg fikk rett i begge deler – det var kjærlighet fra første buestrøk!

Det er ikke alltid lett å organisere en gruppe med medlemmer fra fire deler av Europa, men musikken og møtene vi deler har en helt spesiell verdi for oss. Tonene vi spiller sammen er det bare vi som deler, og det er alltid kjærkomment å dele tid og musikk sammen, sier Anne Hytta i ensemblet.

Musikerne i Tokso spiller på strykeinstrumenter fra europeiske folkemusikktradisjoner, som den norske hardingfela, den svenske nyckelharpa og den greske liraen. Alle disse instrumentene har understrenger, som gir en rik og fyldig klang. Celloen har Tokso til felles med en vanlig strykekvartett, den gir bunn og dybde i lydbildet. Musikken til Tokso lages av alle medlemmene i kvartetten, og farges av de svært ulike bakgrunnene til de fire damene, fra gresk kraft og temperament, nordisk melankoli til fransk eleganse. «Suveren og makeløs strykekvartett (…)

Tokso er et kammermusikalsk overskuddsfenomen med utspring i både tradisjonsmusikken og den klassiske musikkens klangrikdom. (…) Fredfullt og vakkert. Dette er musikere med finstemt blikkontakt, medrivende og viltvoksende samklang og lidenskapelig følsomhet for fellesskapets kraft og temperament.» Svein Andersen, Aftenposten 19.06.14 (Terningkast 6)

5. november, Kaffibaren. Kr. 200 (100 for studentar)Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.